[W] Emil od Edka na wczasach u Muamarra

Moderator: Arcturus

Awatar użytkownika
Arcturus

[W] Emil od Edka na wczasach u Muamarra

Post autor: Arcturus »

Oto kolejna dłubanina - Bf-109e-7 Trop z zestawu Profipack Eduarda (1:48). O edkowych Emilach napisano już dużo złego, ja nie wgłębiałem się w szczegóły. Zaszpachlowałem nadmiarowe luki inspekcyjne na górze skrzydeł (wzorując się na planach Kagero; Dzięki dla Kuby P. za pomoc), zmieniłem też kształt i położenie uchwytu za kabiną. Kokpit złożył się tak szybko, że zapomniałem sfotografować ;) Zestaw składa się w niektórych miejscach doskonale (skrzydło weszło w kadłub tak, że pierwszy raz w karierze nie musiałem użyć jakiegokolwiek wypełniacza!), z drugiej strony integralność silnika w konstrukcji modelu daje trochę popalić przy montażu przedniej jego części. Generalnie model powstaje jako totalny eksperyment malarski - chcę na nim wypróbować totalny barok, którego wcześniej się bałem. Malowanie: oczywiście najbardziej pstrokate i wsiowe w zestawie, czyli Oblt.Ludwig Franzisket, StabI./JG 27, Ain-el-Gazala airfield,Libya.
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
JBZ

Re: [W] Emil od Edka na wczasach u Muamarra

Post autor: JBZ »

Bendem paczał bo tyż mam E7. Kokpit widzę w kolorze RLM02 czyli można hejtować?
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
Arcturus

JBZ pisze:Bendem paczał bo tyż mam E7. Kokpit widzę w kolorze RLM02 czyli można hejtować?
Tako rzecze instrukcja. Nie weryfikowałem, bo mi się kołatało we łbie, że wczesne messery miały właśnie 02. No i nawet po Edku takiego błędu się nie spodziewałem. Jak skucha to można hejtować, będzie pierwszy, a na pewno nie ostatni powód :)
Awatar użytkownika
JBZ

Post autor: JBZ »

Różne ludzie różnie gadają. Podobno właśnie przy fabrykowaniu E7 czyli w drugiej połowie 1940 nastąpiła zmiana wystroju kabiny i trafiały się zarówno malowane RLM02 jak i RLM66. W każdym razie jakbyś nie zrobił w okolicach galerii dowiesz się że źle zrobiłeś. Najlepiej wogóle modelu nie kończ tylko rób Iskrę.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
Arcturus

JBZ pisze:Różne ludzie różnie gadają. Podobno właśnie przy fabrykowaniu E7 czyli w drugiej połowie 1940 nastąpiła zmiana wystroju kabiny i trafiały się zarówno malowane RLM02 jak i RLM66. W każdym razie jakbyś nie zrobił w okolicach galerii dowiesz się że źle zrobiłeś. Najlepiej wogóle modelu nie kończ tylko rób Iskrę.
Wiesz, sam fakt że go nie przeskalowałem z 1:47 na 1:48 już dyskwalifikuje całą robotę. A Iskrę to bym zrobił, oj zrobił, jakby było z czego ;).
Awatar użytkownika
Ajs

Post autor: Ajs »

E-1 mam rozgrzebanego. Mnie się tam podobają te edkowe emile. Idź na całość! Idź na całość! :-D
Awatar użytkownika
Arcturus

Kurcze - jesień idzie, nie da się już wyjść do zdjęć na balkon, tylko znowu męka z lampami...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tu już prawie nic nie widac :/
Obrazek
Robert O.

Post autor: Robert O. »

podoba sie
Kuba

Post autor: Kuba »

Arcturus pisze: Wiesz, sam fakt że go nie przeskalowałem z 1:47 na 1:48 już dyskwalifikuje całą robotę.
No to jest dla mnie jakiś żart roku, kto wpadł na pomysł, że to skala 1:47? Czytałem już takie komentarze i myślałem, że to jaja są a to serio ponoć ktoś puścił w obieg. Absurd taki, że nie wiem co powiedzieć. Zresztą...w zasadzie, to sam fakt prezentowania na tym forum tej filoniemieckiej patologii dyskwalifikuje wszystko wkoło i nie ma modelu mniej prestiżowego niż ten przebrzydły Messerschmitt ale:

[1] Fajnie!
[2] Możesz się nie krępować i malować całość z ręki bo przejścia kolorów na tych samolotach były płynne, wszystko malowane polowo na Sycylii
[3] Na tych maszynach oznaczenia eksploatacyjne były zamalowane przy nakładaniu kamuflażu i odtworzono tylko te najważniejsze, odpada żmudna robota.

Powodzenia dalej.
Awatar użytkownika
Ajs

Post autor: Ajs »

Fajny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Arcturus”