SuperModel

Inboxy, zapowiedzi
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

SuperModel

Post autor: KFS-miniatures »

No dobra. Slasz przeglądał ze dwa lata temu i wie, ze ta gazeta nie przekazuje zbyt wiele wiedzy warsztatowej. Jacek w robocie zamiast pracowac, to siedzi i w neciku i śledzi nowosci oraz inboxy, wiec odczuwa braki w zawartosci opisów nowosci, bo zna je wszystkie na dwa miesiące przed ukazaniem się w druku dwumiesięcznika. nadredaktor ziober zachodził w głowę jakim kuriozalnym pomysłem było nazwanie gazety 'supermodel', skoro żadnego super modelu nigdy tam nie uświadczył.
zatem. czego kurwa oczekujecie?
Awatar użytkownika
JBZ

Re: SuperModel

Post autor: JBZ »

Po pierwsze Jacek siedzi na urlopie i ma wyjątkowo dużo czasu na pisanie na forumach różnych.
Po drugie Jacek oczekuje że wydając 15 zł nie będzie katowany recenzjami modeli, z których dowie się jak fajnym samolotem był Spitfire i jak fajnie stało się jże akąś firma stworzyła jego model.
Po trzecie więcej relacji warsztatowych a w nich więcej zdjęć mniej tekstu. Podobno mamy rok 2012 i każde zdjęcie można wzbogacić strzałkami, komiksowymi dymkami i innymi takimi. Że o animowanych ludkach z linkowanego przez Kamila blogu nie wspomnę.
Relacja warsztatowa to nie znaczy złożyłem wnętrze, skleiłem skrzydła z kadłubem i pomalowałem bo tego nauczyłem się w podstawówce. Stosować dodatki z żywicy, blachy i czegoś tam jeszcze też większość z nas umie a jak nie umie to i tak się nie przyzna.
Jeśli ktoś robi wielokolorowy preshading niech napisze po co, dlaczego i komu na złość?
Jeśli ktoś kafelkuje model niech napisze co ma wspólnego z branżą budowlaną i co chce osiągnąć?
Nie jestem pewien ale chyba całkiem fajny był artykuł Kamila o drapaniu jakiegoś dwusilnikowego Japończyka. Nie mają sensu artykuły w stylu preshading, koloromodulacja, okopcenia, odrapania i inne takie ale warto więcej know-how wrzucać w relacjach z budowy.
W tematach pancerno-morsko-figurkowych się nie wypowiadam się bo się nie znam.
Nie chcę być moderatorem, nie chcę być sędzią LOKu czy innego ZBOWiDu. Wystarczy mi że będę lepił modele.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

JBZ pisze: Podobno mamy rok 2012 i każde zdjęcie można wzbogacić strzałkami, komiksowymi dymkami i innymi takimi.
można, ale to kosztuje. autor ie edytuje fotogramów. robi to grafik. można obciążyć nabywcę dodatkowym kosztem bajerów w postaci komiksowych zdjęc. ja tylko mam obawę, ze bez wzglęu na to, czy w szpalcie, czy na zdjeciu, to nadmiar literek przerośnie potencjalnego odbiorcę tekstu.
JBZ pisze:Relacja warsztatowa to nie znaczy złożyłem wnętrze, skleiłem skrzydła z kadłubem i pomalowałem bo tego nauczyłem się w podstawówce. Stosować dodatki z żywicy, blachy i czegoś tam jeszcze też większość z nas umie a jak nie umie to i tak się nie przyzna.
pewnie, ale nie każdy umie stosować rzeczone dodatki we własciwym momencie, nie każdy umie znaleźć w instrukcji montazu. sklej edkowego miga zgodnie z instrukcją. albo Ja-12 z miniartu. jak cie kurwica nie zajebie, to potem poczytaj artykuly opisujce budowe tych miniatur, i ocen, na ile są pomocne (choćby w kwestii kolejności montażu). zresztą sam nie raz płalałes, ze instrukcja plugawa w tarapaty pakuje.
JBZ pisze:Jeśli ktoś kafelkuje model niech napisze co ma wspólnego z branżą budowlaną i co chce osiągnąć?
co chce osiągnąc, to w galerii widzisz. to nie aeroplan, gdzie wszystko musi miec podłoze jak nie w terorii wygrywania, to w socjoligii. masz opis technik, a nie dywagacje o tym, które są słuszne..
tankmania

Post autor: tankmania »

Wydaje mi się z autopsji, że przydałby się dział "pytania do znawcy". Kiedy pokazywałem ludkom jak robić to brałem do reki narzędzie i coś zrobiłem. Dla mnie pokazującego to jest jasne co pokazuję/opisuję, ale z punktu widzenia patrzącego może być różnie. Przeważnie następowało więc kilka pytań dodatkowych. Na zdjęciach jest jeszcze gorzej bo nie ma pokazanych ruchów. Więc pasowałby następny artykuł z odpowiedziami na najczęściej powtarzające się pytania.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

dwumiesięczny cykl wydawniczy, rychłośc autioróe.. to wszystko całkowicie wyklucza tego typu interakcję. nie to, zebym negował potrzebę takowej.
tankmania

KFS-miniatures pisze:dwumiesięczny cykl wydawniczy, rychłośc autioróe.. to wszystko całkowicie wyklucza tego typu interakcję. nie to, zebym negował potrzebę takowej.
A to już zależy jak na to patrzeć.
jeżeli ma to być traktowane jako szybka odpowiedź na aktualny problem to tak. Ale jeżeli w każdym numerze będą takie odpowiedzi to zrobi się z tego mały poradnik po czasie do którego można sięgać w miarę potrzeb.
Awatar użytkownika
KFS-miniatures
Kontakt:

nierealne. niegdy nie było i nigdy nie bedzie.
bez względu na branzę. spójż na koszty:

po pierwsze trzeba miec eksperta (wiedza koszuje:>). pomijam fakt, ze miec trzeba ze dwóch, bo nawet w trybie dwumiesiecznym nie zawsze jedna osoba bedzie w stanie zapełnic rubrykę. po drugie, pytania wymagają przwsiewu. albo drugie tyle płaci sie 'ekspertowi', zeby przeglądął calą korespondencję, albi zayrydnia sie człowieka, zeby odrzucał pytania o to, czy cześci z wyprasek wycinać nożyczkami czy skalpelem od tych, które są dobrym zarzewiem do krótkiej notki.
kolejna wreszcie rzecz- od dawna jest dział 'modelarskie abc'. czasem artyluły są z dupy wzięte- zapchajdziury zwykle, czasem są realną odpowiedzią na pojawiające się pytania. ot choćby artykułu tomka o pracy z elementami fototrawionymi.
Awatar użytkownika
Przemek - MaXus

Post autor: Przemek - MaXus »

A, ciekawość, jak wygląda droga takiego, dajmy na to 'szarego człowieka' do publikacji artykułu?
tankmania

KFS-miniatures pisze: spójż na koszty:
I dlatego to będzie zawsze nikomu niepotrzebna gazeta z ładnymi obrazkami.

Na forach znajdziesz więcej wiadomości i możesz na bieżąco się konsultować.
tankmania

Przemek - MaXus pisze:A, ciekawość, jak wygląda droga takiego, dajmy na to 'szarego człowieka' do publikacji artykułu?
Trzeba robić modele. Trzeba pokazywać się na wielu forach. Trzeba mieć styl "obiektywnie przyjazny ogółowi". Trzeba się dobrze "sprzedać" fotografiami modeli. I wtedy ktoś prędzej czy później zaoferuje Ci współpracę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Recenzje/Nowości”